zdraví
Zdravý jídelníček: Zásady
Rozhodli jste se stravovat zdravě, ale nevíte jak na to? Podívejte se, jak by měl vypadat zdravý jídelníček a co by v něm nemělo chybět!
Potravin je přebytek, v supermarketech se prohýbají regály a letáky nás lákají na různé akce a slevy potravin. Většinou těch nezdravých. Udržet si zdravý jídelníček ale nemusí být dnes vůbec složité. Právě proto, že máme na výběr!
Zdravý jídelníček chutná dobře
Klišé, že co je zdravé, není dobré, opravdu neplatí. Dnes je na trhu k dostání řada zdravých potravin, které můžeme pravidelně konzumovat a předejít tak řadě civilizačních chorob, které jsou právě důsledkem nevhodné skladby jídelníčku.
Kromě toho, co zařadíme na svůj jídelníček, bychom měli dbát i na pravidelný přísun energie. Stačí dodržovat jednoduché pravidlo – jíst pravidelně menší porce (pětkrát až šestkrát denně).
Do zdravého jídelníčku patří vláknina
Řadě zdravotních potíží bychom předešli, pokud bychom konzumovali pravidelně vlákninu, která mj. působí jako prevence zácpy, rakoviny tlustého střeva, snižuje hladinu cholesterolu. Vlákninu najdeme například v luštěninách, obilovinách, vybrané zelenině (mrkev, brokolice, brambory) nebo v ořeších. Přednost bychom měli dávat celozrnnému pečivu, které je také bohaté na vlákninu a ve zdravém jídelníčku by rozhodně nemělo chybět.
Zdravý jídelníček a tuky
Pokud chcete dbát na zdravý jídelníček, měli byste přestat konzumovat přeslazené a tučné potraviny, jako jsou dorty, nejrůznější sladkosti, tučné maso, uzeniny. Vyhýbat byste se měli i sladkým nápojům, jako je kola.
Ne všechny tuky jsou ale škodlivé. Aby mohlo tělo využít některé vitamíny obsažené například v ovoci nebo zeleniny, tak tuky naopak potřebuje. Vybírejte si ale zdravé tuky, jako je například olivový olej, kterým můžete zakápnout zeleninový salát.
Ve zdravém jídelníčku by neměly chybět ani nenasycené mastné kyseliny, které snižují riziko nádorového onemocnění, snižují hladinu cholesterolu nebo zlepšují paměť. Omega 3 nenasycené mastné kyseliny najdete v rybách (losos, makrela, tuňák). Pokud nejíte maso, hledejte je ve lněném semínku, tmavé listové zelenině, v sojovém oleji.
Zásady zdravého jídelníčku
- Do zdravého jídelníčku nepatří sladkosti, tučné maso, sladké nápoje, uzeniny. Omezit byste měli také konzumaci bílého pečiva.
- Do zdravého jídelníčku patří dostatek zeleniny a ovoce, celozrnného pečiva, bílého masa. Mléčné výrobky nemusíte nutně vybírat nízkotučné, ale pozor si dejte na přílišnou konzumaci tučných mléčných výrobků. Dbejte na dostatek tekutin – ideální je neperlivá voda a neslazený čaj. Alkohol si dopřejte jen občas.
- Jezte pravidelně po malých porcích (pětkrát až šestkrát denně).
Tento příspěvek napsal jponcarova, 31.7.2011 v 8.33 do rubriky Zdravá výživa. Můžete sledovat komentáře na tento článek pomocí RSS 2.0. Komentáře i oznamování momentálně jsou uzavřeny. |
Komentáře uzavřeny.