Jak na zdravé stravování? Co patří do jídelníčku zdravé výživy? Jak se v dnešní uspěchané době zdravě stravovat?

Obchody dnes přetékají potravinami, máme možnost volby, ale často nevím, jak na zdravé stravování. Zvláště pak v dnešní uspěchané době, kdy na každém rohu útočí fast foody. Z jídla bychom se neměli zbláznit. Pokud se chcete zdravě stavovat, stačí dodržovat několik jednoduchých zásad.

Zdravé stravování: Co jíst?

Do zdravého stravování nepatří tučné a přeslazené potraviny. Vyhýbejte se proto uzeninám, vepřovému masu, tučnému hovězímu masu. Zapomeňte na máslové dorty a nejrůznější zákusky i pochutiny, jakou jsou přesolené brambůrky. Vynechejte také mnoho kávy a alkoholu. Nekupujte přeslazené limonády a džusy.

Do jídelníčku, který odpovídá zdravému stravování, patří dostatek ovoce a zeleniny. Konzumovat bychom je měli ideálně pětkrát denně a nejlépe v syrové formě. Do svého jídelníčku zařaďte také bílé maso, nízkotučné mléčné výrobky a celozrnné pečivo. Knedlíky nahraďte těstovinami nebo rýží.

Zásady zdravého stravování

  • Zdravé stravování vyžaduje také dodržení několika zásad. Jíst bychom měli pětkrát denně po malých dávkách. Neměli bychom se přejídat.
  • Zdravé stravování vyžaduje také klid. Nejezte rychle a ve stresu, abyste si nezpůsobili žaludeční vředy.
  • Dbejte na dostatečný přísun tekutin. Vypít byste měli minimálně 2 litry vody denně. Dopřejte si občas minerálku nebo neslazený bylinný čaj.
  • Při zdravém stravování je vhodné vyhýbat se nejrůznějším polotovarům a mraženým výrobkům. Vhodné je, pokud budete nakupovat základní potraviny a z nich si doma uvaříte.

Zdravé stravování a vhodné potraviny

Dnes opět objevujeme řadu potravin a surovin, které prospívají našemu tělu. Na co bychom v případě zdravého stravování neměli zapomínat?

  • Špaldová mouka – je bohatá na vitamín B, velmi chutná a skvěle nahradí bílou mouku.
  • Třtinový cukr – nahradí bílý cukr, kterému se často přezdívá bílý jed.
  • Kozí mléko – přezdívá se mu elixír dlouhověkosti, obsahuje řadu vitamínů a minerálů.
  • Cizrna – nenadýmá a nahradí klasické luštěniny.
  • Kuskus – je nenáročný na přípravu a lehce stravitelný.