zdraví
Zdravá výživa: Recepty
Stravovat se zdravě není vždy jednoduché. Z pultů obchodů na nás vykukují polotovary a potraviny, které se zdánlivě tváří zdravě, ačkoli jejich obal prozrazuje, že jsou plné éček. Fast foody jsou na každém rohu a denní menu restaurací nabízí klasické české vepřo knedlo zelo. Řešení? Uvařte si doma podle receptů zdravé výživy!
Do jídelníčku zdravé výživy patří řada potravin, s nimiž si nevíme rady. Podívali jsme se proto na některé z nich a přinášíme několik receptů, které mohou oživit váš zdravý jídelníček.
Recept zdravé výživy 1: Zeleninový kuskus
Kuskus koupíte v obchůdcích se zdravou výživou. Jde o krupici z obilovin, jejíž příprava je velmi snadná. Kuskus se nevaří, stačí ho zalít horkou vodou a nechat nabobtnat. Vhodné je přidat do kuskusu kapku olivového oleje, který usnadní trávení.
Mezitím si na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje, přidejte posekanou cibuli a lehce osmažte. Pak přidejte na kousky nakrájenou sezónní zeleninu (mrkev, cuketa, lilek, hrášek…) a nechte podusit do měkka. Zelenina by ovšem neměla úplně změknout, ale být trochu křupavá. Nakonec přidejte čerstvé bylinky (bazalka, oregáno, tymián…). Zeleninovou směs promíchejte s připraveným kuskusem. Můžete jíst samostatně, přidat zeleninový salátek nebo využít jako přílohu k rybímu či kuřecímu masu.
Recept zdravé výživy 2: Cizrna a hummus
Cizrně se jinak říká římský hrách. Jde o luštěninu, která je bohatá na řadu důležitých složek, jako jsou bílkoviny, vápník nebo minerály. Oblíbeným jídlem z cizrny je hummus. Jeho příprava není složitá a věřte, že si ho i přes nevábný název oblíbíte.
Cizrnu namočte přes noc do studené vody, aby se vám lépe vařila. Cizrnu druhý den uvařte. Osolte ji až ke konci vaření. Až bude cizrna měkká, tak luštěninu sceďte. Dejte cizrnu do mixéru, přidejte pastu tahini (pasta ze sezamových semínek), přidejte podle chuti česnek, citronovou šťávu a vše umixujte do hladkého krému. Nandejte hummus na talíř a zalijte kapkou olivového oleje a obložte zeleninovým salátem.
Tento příspěvek napsal jponcarova, 31.7.2011 v 8.28 do rubriky Zdravá výživa. Můžete sledovat komentáře na tento článek pomocí RSS 2.0. Komentáře i oznamování momentálně jsou uzavřeny. |
Komentáře uzavřeny.