zdraví
Zdravá strava: Co (ne)jíst?
Rozhodli jste se začít jíst zdravě? Co si ale pod pojmem zdravá strava představit? Co patří do zdravé stravy? Jakým potravinám se naopak vyhýbat?
Jíst zdravě je cílem řady z nás. Výrobci potravin jsou si toho dobře vědomi a ze všech stran na nás útočí reklamy nabízející zdravé jídlo. Ne vždy ale reklama odpovídá skutečnosti. Zdravé stravě se také říká racionální strava, což můžeme přeložit jako rozumná strava. Platí zde zásada všeho s mírou.
Zdravá strava: Co do ní nepatří?
Do zdravé stravy nepatří veškeré tučné a sladké pokrmy, stejně tak jako potraviny bohaté na éčka a přídatné látky, které jsou někdy příčinou alergií. Vyplatí se proto číst složení potravin a dát přednost takovým, které mají co nejméně přídatných látek a nejsou podezřelé dlouhou životností. Ideálním řešením zdravé stravy, je nakupování základních surovin a vaření pokrmů doma. Ne všichni na to ale máme v dnešní uspěchané době čas.
Zdravá strava: Co do ní patří?
Člověk by měl za den zkonzumovat určité množství sacharidů, bílkovin i tuků. Zapomínat bychom neměli na dostatek zeleniny a ovoce. Do zdravé stravy patří určitě vláknina, kterou najdeme například v celozrnném pečivu nebo obilovinách a vybrané zelenině. Vláknina funguje jako prevence řady civilizačních chorob (rakovina tlustého střeva, zácpa) a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Do zdravé stravy bychom měli zahrnout i potraviny bohaté na nenasycené mastné kyseliny. Ty snižují riziko nádorového onemocnění, snižují hladinu cholesterolu nebo zlepšují paměť. Omega 3 nenasycené mastné kyseliny najdete v rybách, ve lněném semínku, tmavé listové zelenině, v sojovém oleji.
Zdravá strava: Příklad jídelníčku
Jak by se měla zdravá strava odrazit na skladbě našeho jídelníčku? Pro inspiraci přinášíme jednu z mnoha možností:
Tento příspěvek napsal jponcarova, 31.7.2011 v 8.20 do rubriky Zdravá výživa. Můžete sledovat komentáře na tento článek pomocí RSS 2.0. Komentáře i oznamování momentálně jsou uzavřeny. |
Komentáře uzavřeny.