Zásadité potraviny jsou důležité pro náš organismus. Pomáhají vyrovnávat pH v naší krvi, čímž nás ochraňují před řadou civilizačních nemocí. Co mezi ně patří? Podívejte se na seznam zásaditých potravin.

Připomeňme jen, proč jsou zásadité potraviny důležité. Díky stresu a nevhodné (kyselinotvorné) stravě, jako je bílý cukr nebo bílá mouka, nadbytek masa, v naší krvi může dojít k nerovnováze pH. To může být příčinou únavy, svalové slabosti, cukrovky nebo hemeroidů.

Jaké potraviny nejsou zásadité?

Podívejme se nejprve, jaké potraviny nepatří do seznamu těch zásaditých a jaké kyseliny se nám díky nim do těla dostávají:

  • Maso a masné výrobky – kyselina močová
  • Vepřové maso – kyselina sírová a dusičná
  • Sladkosti, cukr, produkty z bílé mouky – kyselina octová
  • Sladidlo – kyselina mravenčí
  • Nealkoholické nápoje (sycené a slazené) – kyselina fosforečná
  • Káva, černý čaj, červené víno – kyselina tříslová
  • Léky proti bolesti – kyselina acetylosalicylová

Zásadité potraviny: Seznam

Mezi zásadité potraviny, které pomáhají vyrovnávat pH v krvi a neměly by chybět v našem jídelníčku, patří téměř veškeré ovoce a zelenina. Jmenujme alespoň to nejznámější z nich – jablka, hrušky, švestky, třešně, brambory, cibule, bílé i červené zelí, brokolice, meloun, rajčata, pomeranče.

Z obilovin k zásaditým potravinám patří pouze rýže a jáhly, luštěnin pak jen sójové boby a některé výrobky z nich. Z mléčných výrobků řadíme k zásaditým potravinám jen nízkotučné nebo nesvařené mléko.

Myslete na zásadité potraviny

Zásadité potraviny by se měly na našem jídelníčku objevovat každý den. Naopak bychom měli omezit konzumaci masa, sýrů a dalších zdrojů kyselin. Stačí jen nad složením své stravy začít trochu víc přemýšlet. Chybu určitě neuděláme, pokud sáhneme po některém ovoci nebo zelenině uvedené ve výše zmíněném seznamu zásaditých potravin.