zdraví
Špaldová mouka: Zázrak?
Špaldová mouka je velmi cenná obilovina, kterou lidstvo používalo v minulosti a dnes se k ní opět vrací. Jaké důležité látky špaldová mouka obsahuje? Jak využít špaldovou mouku v kuchyni?
Špaldová mouka obsahuje řadu důležitých látek, mj. vitamíny skupiny B, které nám často chybí. Špaldovou mouky zahrnovali do svého jídelníčku staří Egypťané i Keltové. V současné době poptávka po špaldové mouce roste a zajímavé je, že ji pěstují většinou ekologičtí zemědělci.
Co je špaldová mouka?
Špalda je obilovina, která je zajímavá tím, že nikdy nebyla šlechtěna. Podle většiny těch, jež špaldovou mouky vyzkoušeli, je velmi chutná. Špaldová mouka je podobná klasické bílé mouce, ačkoli je celozrnná. Je tedy zdravější a navíc i lépe zasytí a je velice výživná. Typická je svojí ořechovou chutí. Můžete z ní však péci sladké i slané pečivo.
Špaldová mouka: Jak pomáhá?
Jak jsme již zmínili, špaldová mouka je bohatá na vitamíny skupiny B. Vzhledem k tomu, že je celozrnná, obsahuje také vlákninu. Špaldové mouce, která posiluje imunitní systém, jsou připisovány doslova zázračné účinky a říká se o ní, že dokáže na nohy postavit snad i mrtvého.
Co ze špaldové mouky?
Ze špaldové mouky můžete upéct oblíbenou buchtu, chléb nebo z ní zadělat na knedlíky. Pro začátek můžete vyzkoušet třeba ve svém oblíbeném moučníku nahradit část obyčejné mouky moukou špaldovou.
Nebo vyzkoušejte letní moučník ze špaldové mouky. Potřebovat budete 25 dkg špaldové mouky, 4 vejce, 20 dkg másla, 20 dkg třtinového cukru, kypřící prášek, ovoce, 25 dkg tvarohu a tuk na vytření plechu. Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte tvaroh, rozpuštěné máslo a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Z bílků ušlehejte sníh a přidejte ho do těsta. Těsto vylijte na plech a navrch dejte ovoce. Pečte asi půl hodiny při 150 °C.
Tento příspěvek napsal jponcarova, 31.7.2011 v 8.07 do rubriky Zdraví. Můžete sledovat komentáře na tento článek pomocí RSS 2.0. Komentáře i oznamování momentálně jsou uzavřeny. |
Komentáře uzavřeny.