Bylinky jsou vděčné, zužitkujete je v kuchyni a chybět by neměly ani v domácí lékárně. Jaké bylinky si můžete vypěstovat v květináči nebo na zahrádce? Jaké je použití bylinek?

K bylinkám, které by neměly chybět v žádné domácnosti, patří bazalka, libeček, máta, šalvěj, řepík, heřmánek nebo měsíček. Použití těchto bylinek je různé – některé z nich oceníme při vaření, protože dodají jídlům chuť a šmak, jiné jsou nenahraditelné v domácí lékárně. Podívejme se, jak jednotlivé bylinky používat.

Bylinky do kuchyně a jejich použití

Velmi vděčnou bylinkou je bazalka. Je nenáročná na pěstování a skvěle doplní těstovinová jídla nebo saláty. Bazalku zasejte do květníku, umístěte za okno (potřebuje dostatek světla) a pravidelně zalévejte (neměli byste ji přelévat, ale neměla by ani vyschnout).

Pokud máte zahrádku, zasaďte si libeček. Jde o aromatickou bylinku, jejíž použití je především v kuchyni – výtečně dochutí polévky.

Máta je další bylinkou, kterou oceníme v kuchyni. Pěstovat ji můžeme i v květináči. Máta potřebuje dostatek vody. A jaké je použití této bylinky? Zkuste si doma připravit oblíbené mojito nebo čaj z čerstvé máty, který podporuje trávení.

Bylinky a jejich použití v domácí lékárně

Heřmánek, řepík a měsíček dříve nechyběly v žádné domácí lékárně. Jaké je použití těchto bylinek? Řepík můžete pít po celý rok – čistí organismus. Zevně je možné použít jej na různé kožní problémy. Na naši pleť i kožní problémy zabírá také měsíček lékařský, jehož pěstování je velmi nenáročné. Heřmánek podávejme v případě různých žaludečních nevolností.

Šalvěj je další z bylinek, která patří do každé domácí lékárny. Pomáhá při bolesti krku, kdy je vhodné ji kloktat. Tuto bylinku použijte i v kuchyni – skvěle doplní maso. Stačí si připravit jednoduchou marinádu z trochy olivového oleje a nasekané šalvěje.